V dnešnom svete existuje mnoho ľudí s rôznymi alergiami. Medzi dosť neprijemné patrí najmä alergia na látku histamín, ktorá sa bohužiaľ nachádza v mnohých obľúbených potravinách. Existujú však náhrady, s ktorými sa dá vytvoriť v skutku jedinečné a chuťovo dobré jedlo. Aj histaminici si teda vedia v konečnom dôsledku užiť mnoho jedál, ktoré budú nielen nutrične vyvážené, ale aj plné skvelých chutí. Pripravili sme pre vás 3 lahodné recepty pre ľudí s histamínovou intoleranciou Chutnavareska, ktoré si doma pripravíte rýchlo a jednoducho!

Krémová polievka z mrkvy a cukety
Ak patríte medzi obľúbencov krémových polievok, určite by ste si mali pripraviť práve túto. Jej recept je veľmi rýchly a výsledok priam famózny. Na prípravu budete potrebovať len dve mrkvy, jednu cuketu a zemiak, polievkovú lyžicu olivového oleja a liter vody. Samozrejme na dochutenie použijete primerané množstvo soli a môžete použiť aj čerstvú petržlenovú vňať. Zeleninu si očistite a na oleji krátko orestujte. Zalejte vodou a varte približne 30 minút. Na záver treba polievku už len rozmixovať. Pozor na koreniny ako je čierne korenie alebo kari – s tými sa mnohí histaminici nekamarátia!
Kuracie prsia s cuketou podávané s ryžou
Aj pri tomto recepte platí, že je veľmi jednoduchý, rýchly a dodá vám dostatok energie po celý deň. Tento lahodný obed je veľmi zdravý a nabitý proteínmi – je vítaný pri chudnutí aj budovaní svalovej hmoty. Kuracie prsia si nakrájate na menšie rezníky, ktoré opečiete do zlatista na panvici s olivovým olejom. Po čase pridáte trochu cukety, ktorá sa pod pokrievkou začne dusiť. V druhom hrnci si pripravíte vo vode ryžu a všetko si jemne dochutíte soľou. Pamätajte, že mäso je najlepšie spracovať okamžite po jeho kúpe, pretože obsah histamínu pri dlhšom skladovaní rastie!

Hruškové pyré s kokosovou penou
Tento dezert vás naozaj prekvapí. Postačia vám k nemu dve hrušky, ktoré necháte variť v hrnci s vodou po dobu približne 7 minút. Hrušky potom rozmixujte do hladkého pyré a dochuťte javorovým alebo ryžovým sirupom. Stačí už len rozmixovať kokosovú smotanu do ľahkej peny, ktorú pridáte na vrch pyré. Po 2 až 3 hodinách tuhnutia v chladničke ochutnáte výnimočný dezert, ktorý si určite ako histaminik zamilujete!
